Nederlands | Français Belgium

De wrede methodes van modern terrorisme: verzekeringsmarkt past zich aan en innoveert

 

Hoe bescherm je je bedrijf tegen terrorisme? Geen gemakkelijke zaak, zeker nu de aanpak van het moderne terrorisme wreder en onvoorspelbaarder is dan ooit. De nieuwe praktijken maken het voor bedrijven ook moeilijk om hun risico’s correct in te schatten, laat staan om ze te beperken en preventief te benaderen. Standaard verzekeringsoplossingen bieden doorgaans bescherming tegen de financiële impact van een aanslag, met focus op ‘traditionele’ schade aan gebouwen en de daarop volgende onderbreking van de activiteiten. De verzekeringsmarkt beent die achterstand nu bij met de ontwikkeling van nieuwe producten.

Modern terrorisme: nieuwe modellen, grotere dreiging
Terroristen in de jaren ’70 en ’80 hadden het vooral gemunt op het aanbrengen van materiële en economische schade, met de bedoeling druk uit te oefenen op regeringen. De aanslagen van 9/11 waren een keerpunt en luidden de nieuwe koers in. “Terroristen willen vandaag zoveel mogelijk slachtoffers maken. De aanslagen in Parijs en Brussel zijn goede voorbeelden van deze nieuwe praktijken,” zegt Ann Cremers, Senior Property Manager. Andere trend blijkt de “lone wolf” aanval, zoals die in Nice, Berlijn, Orlando, Stockholm, Londen en Istanbul. Stuk voor stuk aanslagen uitgevoerd door individuen die meestal geen deel uitmaken van grotere netwerken en handelen zonder hulp van buitenaf. Deze aanslagen veroorzaken doorgaans minder materiële schade, maar zijn net zo dodelijk als massaterrorisme.

De impact van modern terrorisme op het ondernemen
Deze nieuwe methodes verplichten bedrijven om hun risico-inschatting aan te passen. Ook de verzekeringssector moet volgen. Traditionele terrorismeverzekeringen beschermen vooral tegen materiële schade en financieel verlies door de daarop volgende bedrijfsonderbreking. Het is dus hoog tijd dat zowel bedrijven als verzekeraars een inhaalbeweging maken.

De aanval op het Westgate winkelcentrum in Nairobi (2013) doodde 67 mensen en veroorzaakte $ 78 miljoen schade. Een groot deel van de materiële schade was het directe gevolg van de tussenkomst van de Keniaanse strijdkrachten. Schade berokkend door politie- of veiligheidsdiensten moet aan de dekking worden toegevoegd.

Nieuwe methodes die een maximaal aantal slachtoffers willen maken dwingen bedrijven ook om hun nood- en ontruimingsplannen te herbekijken. “Terroristische groeperingen zoals IRA in Groot-Brittannië of ETA in Spanje waarschuwden in het verleden vaak voor een nakende aanslag. Dit liet bedrijven toe om hun personeel (en klanten) te evacueren en een bloedbad te vermijden”, zegt Cremers. “Vandaag de dag lijkt een evacuatie medewerkers en klanten vaker nog meer bloot te stellen aan de dreiging. De terroristen wachten de hulpdiensten of ontsnappende burgers vaak op strategische plaatsen op”.

 

“Some of the businesses that responded most effectively to recent unrest and terrorist events are those that have plans and practise them. When events happened in North Africa, Paris or Belgium, they had plans and had rehearsed them, knew what to do and their people also knew what to do.”
Julia Graham, Technical Director, Airmic

 

De geïntegreerde aanpak
De grote toename van “zachte” doelwitten zoals de kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de Bataclan concertzaal, de Reina nachtclub in Istanbul of de kerstmarkt in Berlijn zorgen ervoor dat sommige mensen zich nergens meer veilig voelen. “Terrorismedreiging moet steeds geanalyseerd worden binnen een geïntegreerd risicobeheersprogramma. Verzekeringen zijn maar een onderdeel van de oplossing. Scherpe voorzorgsmaatregelen en geschikte procedures in noodsituaties kunnen immers heel wat leed vermijden”, zegt Cremers. “De industrie, zowel makelaars als verzekeraars, slaagt er steeds beter in om de dreiging in te schatten en te vertalen naar de verschillende nieuwe verzekeringsproducten die aangesproken kunnen worden om de gevolgen van een terroristische aanval af te dekken.”

Innovatieve verzekeringsoplossingen
De innovatieve oplossingen in de verzekeringsmarkt focussen vooral op de puur financiële gevolgen voor het bedrijf, zonder dat er noodzakelijk materiële schade is.

Het product ‘Threat’ dekt het inkomstenverlies na een pure dreiging die een evacuatie, een lockdown of een verbod tot toegang van de site tot gevolg heeft, zonder dat er effectief materiële schade dient te zijn.

Als bedrijf kan u zich eveneens verzekeren tegen de schade of de aansprakelijkheid als gevolg van een aanval door een ‘Lone Wolf’, waarbij vaak gewonden of dodelijke slachtoffers vallen. We denken daarbij onder andere aan materiële schade, bedrijfsschade, PR-kosten, medische kosten of psychiaterrekeningen.

Een andere nieuwigheid is ‘Loss of Attraction’. Stel dat u een uitbater bent van een hotel in de nabijheid van een toeristische publiekstrekker. Wanneer terroristen deze attractie aanvallen, heeft u, als uitbater van het hotel, geen materiële schade maar wel inkomstenverlies omdat de toeristen de regio even links laten liggen. Ook dit inkomstenverlies kan verzekerd worden! Dit product kan ook in een educatieve of industriële omgeving worden toegepast, waarbij het op voorhand geïdentificeerde ‘attraction property’ bijvoorbeeld een luchthaven of een station kan zijn.

Kortom, ondanks de snelheid waarmee recente aanslagen en dreigingen zich opvolgen, past de verzekeringsmarkt zich op een snel tempo aan, met nieuwe oplossingen voor nieuwe noden en risico’s.